20-12-11

Mijn dagelijks uitje.

walk on water.JPG
Walk on water

just.JPG
just to be

to be with you.JPG
with you

 

12:57 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-07-11

Bent u ook tegen broodfok?

flyeroptocht.jpg

20:06 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: broodfok, optocht |  Facebook |

05-06-10

Doordenkertje

Huisdieren op Pets, het online asiel

Spaanse honden in nood : 395
Rescue Dogs:                     60
Arca Noah:                         44
SOS Stays:                         37

Samen maakt dat 536 dieren uit het buitenland.

 • Dierenbescherming Limburg vzw (34)
 • vzw vetas (32)
 • Dierenasiel der Leiestreek (30)
 • Wase Dierenbescherming vzw (26)
 • Dat is 122 diertjes uit eigen asiels waarvan er zijn die geëuthanaseerd worden wegens overvolle asiels.

  Waar zijn we mee bezig?!?

  13:17 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  30-05-10

  Gehoorzame honden leven langer

  Honden van rassen die van nature wat ongehoorzamer zijn, sterven sneller dan honden die wel gemakkelijk af te richten zijn. Dat zou blijken uit een nieuw onderzoek van Canadese wetenschappers.

  De onderzoekers van de universiteit van Scherbrooke vergeleken persoonlijkheidskenmerken van verschillende hondenrassen uit eerdere wetenschappelijke studies met gegevens over levensduur van diezelfde rassen.

  Uit de studie bleek dat gehoorzame honden zoals Duitse herders en poedels over het algemeen langer leven dan rassen die moeilijk zijn op te voeden, zoals dwergkezen en beagles. Bij het onderzoek werd rekening gehouden met het feit dat grote honden gemiddeld genomen sowieso korter leven dan kleine exemplaren.

  hebbes

  11:46 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  09-03-10

  Gegrom van hond bevat gecompliceerde taal

  Het gegrom van honden heeft een zeer specifieke betekenis. Dat hebben Hongaarse wetenschappers aangetoond met een experiment.

  De onderzoekers van Eötvös Lorand University in Boedapest legden met een geluidsrecorder het gegrom van 20 honden vast in verschillende situaties.
  Sommige dieren waren verwikkeld in een stoeipartijtje met hun baas, andere honden gromden waarschuwend naar vreemde personen en het gegrom van weer andere viervoeters werd opgenomen terwijl ze in gevecht waren om een bot met een soortgenoot.
  De geluiden werden daarna afgespeeld in de buurt van honden die in hun eentje in een ruimte lagen en op een bot knaagden.

  Geschrokken

  Uit het experiment bleek dat de dieren een specifieke betekenis toedichtten aan de verschillende gromgeluiden. Alleen als de knagende honden het gegrom hoorden van soortgenoten die om een bot vochten, lieten ze hun bot los en bleven ze geschrokken op een afstandje staan.
  Maar wanneer ze de geluiden hoorden van honden die naar hun baasje of een vreemd persoon gromden, kauwden ze onverstoorbaar verder.
  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

  Blaffen

  De wetenschappers vermoeden dat het gegrom van honden veel meer betekenis bevat dan geblaf. Wolven blaffen namelijk bijna nooit. Honden zijn volgens de onderzoekers mogelijk alleen gaan blaffen om de aandacht van mensen te trekken.
  “Het lijkt er op dat honden uit gegrom iets kunnen opmaken over de context”, verklaart hoofdonderzoeker Péter Pongrácz in het Britse tijdschrift New Scientist.

  Betekenissen

  “Het gegrom van honden lijkt zeer verschillende betekenissen te kunnen hebben”, vult onderzoekster Alexandra Horowitz aan. “En je kunt wel zeggen dat de honden de verschillende soorten gegrom intentioneel gebruiken.”

   

  © NU.nl/Dennis Rijnvis

  18:25 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  24-01-10

  Dieren in Haïti krijgen ook hulp

  18453
  foto door Nick Kozak, Sipa Press

  De internationale dierenbeschermingsorganisaties IFAW en WSPA gaan op Haïti de naar schatting 5 miljoen dieren helpen die getroffen zijn door de aardbeving. Het gaat onder meer om geiten, zwerfhonden en ontheemde huisdieren. Dat maakten de organisaties vrijdag bekend.

  De twee organisaties geven leiding aan een coalitie van dierenbeschermers, zodat zoveel mogelijk wordt samengewerkt. De dieren moeten niet alleen verzorgd worden, maar ook ingeënt, stelt Rikkert Reijnen van het IFAW. ,,We zijn erg bezorgd over het uitbreken van hondsdolheid, de ziekte van Weil en andere ziektes die van dier op mens overgedragen kunnen worden.''

  De hulpverleners hopen volgende week aan de slag te kunnen in het volledig verwoeste land. Ze hebben een mobiele kliniek en er staat een team dierenbeschermers gereed in de naast Haïti gelegen Dominicaanse Republiek. Het IFAW en de WSPA verwachten langere tijd in Haïti nodig te zullen zijn.

  Bron: ANP

  17:41 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  19-01-10

  Wat honden écht over mensen denken

  De beste manier om te weten te komen hoe een hond echt in elkaar zit is door gewoon alles te vergeten wat we over honden denken te weten. Onder de titel From Inside of a Dog: what dogs See, Smell and Know, schreef Alexandra Horowitz een boek over de complexe hondenwereld. Het eerste wat we moeten vergeten is ons antropomorfisme, schrijft ze; een moeilijk woord dat de gewoonte omschrijft om alles in menselijke vormen te bekijken.

  Mensen denken bijvoorbeeld niet vaak na over geuren. Geuren zijn marginale verschijnselen in een wereld waarin we dagelijks worden overspoeld met visuele informatie. Maar zoals een mens de wereld ziet, ruikt de hond diezelfde wereld. Het universum van de hond is één grote verzameling complexe geuren. Heeft de menselijke neus zo'n 6 miljoen receptoren, dan heeft de hondenneus er meer dan 300 miljoen. Wij kunnen ruiken dat een koffie een lepeltje suiker bevat; een hond kan diezelfde dosis suiker detecteren, ook wanneer ze werd achtergelaten in 3,7 miljoen liter water.

  Beeld je in dat je alles wat je ziet kan relateren aan de corresponderende reuk van die waarneming. Elk rozenblaadje kan een andere geur aannemen, omdat het door een ander insect is bezocht en elk van die insecten daar een verschillende afdruk hebben achtergelaten. Een afgerukt blad laat een grote hoeveelheid chemicaliën achter. Stel je voor dat je continu elk detail van wat je ziet ook kan ruiken. Dan pas zit je echt in de hondenwereld.

  Honden gebruiken hun reukvermogen om hun plaats in de wereld te verdienen. Daar waar mensen de geur die ze verspreiden trachten te verbergen, gaan honden er prat op hun geur overal waar mogelijk te deponeren. Hondenliefhebbers zijn vertrouwd met het gebruik van hun huisdier om overal urinesporen achter te laten.  Meestal wordt gezegd dat de hond hiemee zijn territorium afbakent. Maar onderzoek trekt die theorie in twijfel. De chemicaliën in de urine geven andere honden informatie over zijn seksuele paraatheid. Urineren geeft andere honden details over wie de plasser is, hoe vaak hij op deze plek komt, wat zijn recente successen zijn en wat zijn interesse in geslachtsgemeenschap is. De urine vormt een soort van gezondheidsbulletin, die oudere berichten continu vervangt door nieuwe.

  Honden denken niet als mensen. Wanneer ze objecten zien en ruiken zijn dat voor hen hondenzaken eerder dan mensendingen. Het is niet omdat wij weten dat een stoel dient om op te zitten dat de hond eenzelfde verband maakt. Enkel wanneer de hond getraind wordt om op een stoel te zitten zal hij de stoel een zitfunctie toebedelen. Maar indien dat niet het geval is zal hij zetels, tafels, bedden en canapés eerder als obstakels ervaren, die hem de weg versperren op zijn tocht naar zijn eetfunctie, die zich  in de keuken bevindt. Vele objecten hebben voor honden een eetfunctie. Zowat alles wat het beest in zijn mond kan steken: een balpen, een pop, een voetbal, een teddybeer...Uitwerpselen staan niet vaak op een mensenmenu, maar honden hebben daar totaal geen last mee.  Honden hebben ook een rolfunctie, die wordt ingenomen door alles waarin het beest zich kan wentelen.

  Verder hebben een hoop objecten die voor ons nuttig zijn -messen, vorken, lepels, hamers, uurwerken- geen enkele betekenis voor de hond. Een hond heeft er geen idee van wat een hamer is. Tot die hamer in verband kan worden gebracht met een persoon die hij liefheeft. Indien de hamer wordt gebruikt door zijn baasje zal een andere hond er graag wat urine op achterlaten.

  Honden houden er van mensen in hun gezicht te likken. Vele hondeneigenaars zien dit als een vorm van affectie. Dan is hier wat slecht nieuws: uit onderzoek blijkt dat de jonge hondachtigen het gezicht en de snuit van hun moeders aflikten wanneer die terugkwamen van de jacht. Die handeling zou het uitbraken van nog maar half verteerde etensresten hebben versneld. Verder zijn honden gek op de smaak van onze mond. Honden hebben smaakreceptoren voor zout, zoet, bitter, zuur en nog vele anderen. Wanneer een hond probeert je mond te likken gaat hij dus op zoek naar de etensresten die daar zopas in zijn verdwenen.

  Nu het goede nieuws: door het veelvuldige mondlikken is het ritueel verworden tot een groet eerder dan tot een vraag om voedsel. De hond zegt nu wel degelijk ‘hallo'. Honden likken elkaars snuit af om de andere opnieuw te verwelkomen en om te ruiken wat ie heeft uitgespookt. Wanneer ze een andere hond op straat kruisen gaat dat likken meestal gepaard met kwispelende staarten, open mond en andere kenmerken van opwinding. Idem wanneer u na een afwezigheid van wel 20 minuten opnieuw thuiskomt. Maar het is nu veilig om te zeggen dat de hond zo doet omdat hij gewoon gelukkig is.

  Tenslotte is er het staren. Kijk een hond in de ogen en hij staart terug. Onze honden kennen al onze geheimen: ze weten waar we gaan en waar we vandaan komen; met wie we slapen en wat we eten. Altijd opnieuw heeft een hond zijn baas in oogbereik.  Nooit of nooit vervelen we ze. Elke veranderende gelaatsexpressie wordt geregistreerd, elk gemoed en elk veranderd uiterlijk kenmerk. Honden zij geboren antropologen. De eeuwige studenten van ons gedrag. In tegenstelling tot ons wennen ze nooit aan mensen.

  Bron: From Inside of a Dog: what dogs See, Smell and Know

  15:41 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  04-10-09

  Dierendag te commercieel

  Vorig jaar riep de Dierenbescherming van Nederland 5 oktober uit tot ‘Vergeten Dierendag'. Want Werelddierendag is inmiddels voor onze huisdieren wat Moederdag voor moeders is, Vaderdag voor vaders en Valentijnsdag voor geliefden: een dag waarop je nog eens extra verwend wordt. Inderdaad, extra, want het is vooral de commercie die garen spint bij Dierendag en niet de groep dieren waarvoor deze speciale dag op 4 oktober eigenlijk ooit bedoeld was: de vergeten dieren. 

  Op 5 oktober zelf staat eigenlijk één actie centraal: het publiek wordt opgeroepen om een tekening van een dier in hun handpalm  te tekenen. Dit moet wat de Dierenbescherming Nederland betreft de komende jaren hét symbool van Vergeten Dierendag worden,  net zoals de pink ribbon of het polsbandje van Lance Armstrong. Met de tekening in je hand geef je aan, dat je die dag iets níet wilt vergeten: de dieren die het slecht hebben. Dieren die worden gehouden voor hun vlees of hun vacht, dieren die worden bejaagd, verwaarloosd of mishandeld. Kortom, de miljoenen dieren die geen extra aai, knuffel, kluif of nieuwe hondenmand krijgen.

  Waarom als Belg deze actie niet volgen?  Sta morgen allemaal eens stil bij deze vergeten dieren.

  Begging

  14:45 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vergeten dieren |  Facebook |

  03-10-09

  Zomermode 2010

  kleed

  12:18 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  04-09-09

  Avondmijmering

  Wallpaper1

  23:27 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  29-07-09

  Sekspop voor hete honden

  media_l_973797

   

  Komt je beste vriend je been en dat van geschokte bezoekers berijden? Kan hij het niet laten je nieuwe sofa te rampetampen? Dan is Fifi klaar voor een Doggie Love Doll, die onlangs werd voorgesteld op een beurs in Brazilië.

  De rubberen pop van de firma Petsmiling ziet er vaagweg uit als een lekker teefje en met haar kan Fifi het doen zo vaak hij wil, uiteraard op zijn hondjes. Wanneer hij er uitgeput de brui aan geeft, is het raadzaam het roze gaatje aan de achterkant van zijn (jullie!?) Love Doll even uit te wassen. (lb)

  bron:HLN.be

  Kan het nog gekker?

  09:53 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

  26-07-09

  Zonnige zondag

  zonnige zondag

   

  16:00 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  13-07-09

  We gaan op vakantie en nemen mee...

  De hond natuurlijk!

  meisje-hondkoffer


  Paklijst voor het koffertje van uw viervoeter.

  • eetbak
  • drinkbak
  • jerrycan, fles of thermoskan voor drinkwater
  • voorraad water
  • eigen mand, ligzak of ligkleed
  • handdoeken
  • reserveriem
  • halsband
  • Europees paspoort met up to date inentingen
  • contactgegevens van uw eigen dierenarts
  • tekentang
  • ongediertebestrijdingsmiddelen
  • poepzakjes
  • voldoende voer (blikopener in geval van blikvoer)
  • snacks, speelgoed en kauwmateriaal
  • verzorginsproducten: borstel, kam, schaar, verfrissende vachtspray, shampoo
  • bescherming tegen de zon: beachtentje, voor de hond geschikte zonnebrand of sunblock
  • bench
  • zaklamp (voor als u de hond in het donker moet zoeken
  • keukenrol, tissues, vochtige schoonmaakdoekjes
  • zonneschermpjes voor in de auto
  • muilkorf of snuitjes (in sommige landen verplicht)
  • foto's waar de hond goed op staat voor het geval hij zoek raakt
  • reisapotheek: EHBO-doos, voor de hond aangevuld met pillen tegen darmproblemen en reisziekte, de vaste medicijnen van uw hond, wondzalf of -spray, steriel water of fysiologische zoutoplossing, ontsmettingsdoekjes en extra thermometer

  11:49 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

  12-07-09

  Een bezoekje brengen aan het asiel…

  adoptie


  Je bent al een tijdje aan het nadenken om een hond bij jou in huis te nemen. Je hebt alles op een rijtje gezet en je hebt beslist geen dure raspuppy te kopen. Je wilt een hond uit een asiel een tweede leven schenken. Dit is een zeer nobele beslissing maar er zijn toch enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder enkele tips en raadgevingen die je alvast op goede weg zetten.
   

  1. Als je besluit naar een asiel te gaan, houd er dan rekening mee dat dit geen plezieruitstapje wordt. Probeer thuis al uit te zoeken welke soort hond je zoekt. Moet het een vrouwtje zijn, groot of klein, speels of eerder rustig. Je zal geconfronteerd worden met deels verwaarloosde honden. Bied weerstand aan de drang om elke hond mee naar huis te nemen.
    
  2. Besef wel dat je voor een hond uit een asiel ook een kleine bedrag moet betalen. Ze zijn niet helemaal gratis!
    
  3. Maak ook de keuze of je een jonge of een oude hond wilt. Jonge honden zijn misschien schattig en speels, oudere honden hebben het voordeel dat ze hun karakter gevormd hebben en je weet ook heel precies hoe groot ze zijn. Geen onverwachte verrassingen dus!
    
  4. Wanneer je thuis nog een poes hebt lopen, vraag dan zeker aan de oppasser van het asiel om je hond even bij andere dieren te zetten, zo kan je steeds zijn reactie zien.
    
  5. Als je kinderen hebt, neem ze dan zeker mee naar het asiel. Zo kan je zien of de hond al dan niet goed met kinderen kan omgaan.
    
  6. Laat de hond eens schrikken. Haal hem uit zijn kooi en laat je sleutels of iets dergelijks vallen. Wanneer hij angstig wegduikt of juist agressief reageert is dit geen goed teken.
    
  7. De meeste honden hebben wel een opfrisbeurt van de basisregels nodig. Begin met trainen en wandelen zodra je de hond bij je thuis hebt. Zo creëer je een band met de hond en voelt hij zich meteen geaccepteerd in zijn nieuwe huis.
    
  8. Als de hond slecht is opgevoed, heeft hij gedragsproblemen. Het is mogelijk zo’n hond terug op te voeden en dat is dankbaar werk, maar er kruipt veel tijd en geduld in. Denk eens goed na of je er wilt aan beginnen. Overigens zijn er in het asiel ook leuke, probleemloze honden te vinden!

  bron: Hondencentum.com

  bezoek ook eens Sana Animal

  22:40 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  11-07-09

  Je hond een kind netjes laten begroeten

  Kinderen en honden zijn in de meeste gevallen helemaal gek op elkaar. In hun enthousiasme kan het contact tussen deze twee wel eens onbedoeld anders aflopen. Grote honden lopen bijvoorbeeld een kind om of maken tijdens het spelen een kras met hun nagel over de arm. Dit is al reden genoeg om kind en hond nooit zonder toezicht alleen te laten.
  Hoe leer je je hond een kind begroeten?

  Ingrediënten voor de oefening: 2 volwassenen, 1 hond, 1 kind, 1 lijn.

  Volwassene nummer 1 neemt de hond aan de lijn op een afstand van ongeveer 1 meter. Zorg daarbij in ieder geval dat de hond niet zoveel ruimte heeft dat hij toch naar voren kan springen en aan het kind kan komen om het te begroeten.

  Volwassenne nummer 2 staat achter het kind om aanwijzingen te geven.

  Nummer 1 laat de hond naar het kind toe lopen en de andere laat het kind iets lekkers of een speeltje op minstens 30 cm afstand van de hond op de grond werpen. De bedoeling hiervan is dar de hond afgeleid wordt en niet meteen alle aandacht op het kind vestigt.

  Blijf dit herhalen tot de hond zijn aandacht op de grond richt, in plaats van meteen naar het kind toe te willen gaan.

  Vergroot de afstand en laat de hond weer naar het kind toe gaan. De volwassene bij het kind geeft aan wanneer het kind het speeltje mag weggooien.

  De bedoeling van deze oefening is dat de hond op den duur de gewoonte ontwikkelt om vlak voor het kind te stoppen.

  Tip: Leer je kinderen ook dat ze niet moeten rennen als er een hond bij is. Al ziet de hond het als jachtspelletje, je kind is niet altijd even stootvast ;-)

  21:31 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  03-07-09

  Hoe dieren beschermen tegen de hitte?

  media_xl_953358

  Dierenrechtenorganisatie BLID wordt overstelpt met klachten en vragen.

  De vzw Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn (BLID) wordt naar eigen zeggen overstelpt met klachten en vragen van mensen over de verzorging van dieren in extreme hitte. De klachten gaan onder meer over konijnenhokken en dieren in de weide die in de brandende zon staan, zonder schaduw en water. Ook meldingen van honden die worden vervoerd in oververhitte auto's zijn schering en inslag, zegt BLID.

  Water en schaduw
  De vzw vraagt elke eigenaar om goed voor de dieren te zorgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Voldoende water en schaduw zijn daarbij erg belangrijk, luidt het. Inspecteurs van de BLID proberen tijdens deze warme dagen zoveel mogelijk extra aandacht te geven aan mogelijke mistoestanden.

  Honden
  Voor honden is het belangrijk dat ze zo weinig mogelijk vervoerd worden in warme auto's. "Honden achterlaten in een auto is op dit moment uit den boze. De dieren raken dan oververhit en gaan dood. Zorg voor voldoende water en schaduw en maak niet te lange wandelingen met de hond", aldus de dierenorganisatie.

  Schapen scheren
  Voor katten is het probleem minder groot, die zoeken wel een schaduwplekje in de tuin. Voor knaagdieren is het erg belangrijk dat de hokken, die gewoonlijk buiten staan, in de schaduw worden gezet en dat er voldoende water aanwezig is. Ook voor de dieren die permanent buiten in de wei staan, zoals paarden, pony's, koeien, geiten en schapen, is schaduw en drinkwater volgens de BLID noodzakelijk. Voor schapen is het ook nuttig dat ze zijn geschoren. "Wie nu nog zijn schapen moet scheren, doet dat best niet in de felle zon. De dieren zouden kunnen verbranden", luidt het. (belga/kh)

  21:25 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  13-06-09

  De troubadour

  wat zoekt knuffel

   

  Of Knuffel de muziek niet kon waarderen, weet ik niet, maar dat ze zich daarom tussen mijn poten wilde verschuilen, vond ik ongepast.

  14:16 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

  10-05-09

  Een bloempje voor alle mama's

  goras055

   

  Driehonderdvijfenzestig dagen
  Gaan er in een jaar
  .
  Een eindeloze reeks van dagen
  Zo allemaal achter elkaar.

  Toen ik daar eens over nadacht
  zag ik ploseling in
  wat dat eigenlijk betekent
  voor een moeder van een gezin.

  Als de school is afgelopen
  zijn de kinderen vrij
  maar een achturige werkdag
  is er voor moeder niet bij.

  Elke dag dezelfde klusjes
  elke dag hetzelfde lied
  en een werkweek van vijf dagen
  die bestaat voor moeders niet.

  Mensen die een baantje hebben
  die werken voor hun loon
  moeder werkt voor noppes
  want moeder dat ben je gewoon.

  Moeders worden nooit ontslagen
  raken nooit hun baantje kwijt
  want ze worden zomaar moeder
  en blijven het altijd.

  En daarom lieve moeder
  wordt jij vandaag verwend
  omdat je elk jaar, alle dagen
  de lieve moeder bent.


  11:31 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  Amoureus onderonsje met gedomesticeerde hond leidde tot zwarte wolven

  wolf

   

  Zwarte wolven zien er intimiderend uit en worden in sprookjes en folkloristische fantasieverhalen vaak voorgesteld als vale snoodaards. Denk maar eens aan het snode en grillige monster Gmorg uit het levendige filmepos The Neverending Story. Toch is de zwarte wolf eigenlijk gewoon een gangbare Noord-Amerikaanse grijze wolf die van Moeder Natuur toevallig een andere vachtkleur heeft meegekregen. Donkere of lichte dieren (bijvoorbeeld zwarte panters, witte leeuwen en tijgers) die afwijken van de gebruikelijke norm komen wel vaker voor. Bij wolven blijken dergelijke genen echter nauwelijks invloed uit te oefenen op de vachtkleur. Een nieuwe studie onthult hoe de zwarte kleurvariant lang geleden de wolvengenen is binnengeslopen. Waarschijnlijk zijn de zwarte wolven het directe resultaat van seksueel geslachtsverkeer tussen wilde wolven en gedomesticeerde honden die door de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Amerikaanse continent werden gehouden als gezelschapsdieren en jachthulpjes. Een voorbeeld van omgekeerde evolutie dus. De wolf is immers de voorouder van alle moderne hondenrassen, terwijl gedomesticeerde honden dus blijkbaar ook een aandeel hebben gehad in de genetische diversificatie van de Amerikaanse wolvenpopulatie. Het is overigens niet zo dat een zwarte vacht voor een wolf echte voor- of nadelen met zich meebrengt tijdens de jacht. Wolven zijn namelijk geen geruisloze sluipmoordenaars en maken nauwelijks gebruik van camouflage. Deze slimme roofdieren moeten het vooral hebben van hun uithoudingsvermogen en vernuftige onderlinge samenwerking.

  Bron: National Geographic News

  10:24 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  05-05-09

  Slechte opvoeding maakt honden agressief

   

  dominant_agressief

   

  Volgens een recent onderzoek, dat uitgevoerd is door wetenschappers van de Universiteit van Córdoba, is er nauwelijks sprake van een significant verband tussen agressief hondengedrag en ras. Het zijn vooral de baasjes die, bewust of onbewust, agressief gedrag in de hand werken. Verwaarlozing, een gebrek aan gehoorzaamheid, overdreven verwennerij, impulsief koopgedrag en het ontlopen van verantwoordelijkheden die gepaard gaan met de aanschaf van een hond, bepalen vooral het gedrag van onze trouwe viervoeters. De Spaanse onderzoekers onderzochten in totaal 711 honden van diverse pluimage. Onder de proefkonijnen bevonden zich zowel beruchte ‘bijthonden’ als pitbulls, dobermanns en rottweilers als meer timide geachte rassen zoals de labrador, de golden retriever en de dalmatiër. Tevens behoorden de honden tot verschillende leeftijdscategorieën, ook een factor die nogal eens geassocieerd wordt met agressie. Ras en leeftijd bleken echter maar weinig effect op het gedrag van de dieren te hebben. Het onvermogen van eigenaren om hun dominantie te laten gelden en het stimuleren van onnatuurlijk hondengedrag bleken de belangrijkste katalysatoren voor agressief gedrag te zijn.

  bron:dieren.blog.nl

  09:28 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

  04-04-09

  Tijgertje werd mama


  trotse mama

   

  Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren

  nog nooit gebeurd zijn bovendien

  Die moet met eigen ogen

  dit schitterend wonder komen zien!

   

  15:42 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  26-03-09

  Hondengebed

  honden gebed

  18:42 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

  Paniek, besmettelijke ziektes!

  Mail:
  Paniek, gevaarlijke ziektes, dode honden, epidemie, ramp! Snel doorsturen naar andere hondeneigenaars!!!

  Het gevaar bestaat dat het enige virus wat er doorgegeven wordt een computervirus is!

  Toch moet je natuurlijk niet zomaar elke waarschuwing naast je neerleggen. Maar je moet wel oppassen voor massahysterie! Rustig blijven en gewoon navragen bij de dierenartsen brengt al heel wat opheldering.

  Zou zouden er al maanden berichten de ronde doen over een zeer dodelijk virus het Rotavirus. Het zou een virus zijn dat vanuit Duitland komt en dodelijk is voor het merendeel van de honden. Via tentoonstellingen zouden er al diverse honden het virus doorgegeven hebben en gestorven zijn. Mensen wordt afgeraden met de hond naar tentoonstellingen te gaan of naar plaatsen waar meerdere honden zijn.

  Even schrikken natuurlijk als je zoiets leest.

   

  zieke%20hond

   

  Wat is het Rotavirus?
  Het virus gaat ook rond bij de mens. Het Rotavirus is een virus dat vooral bij jonge kinderen overgeven en diarree veroorzaakt. Het is een van de ernstiger diarreeverwekkers in deze leeftijdsgroep, omdat de diarree die het veroorzaakt zowel erg besmettelijk als hevig is en vaak ook lang aanhoud. In ontwikkelingslanden overlijden naar schatting 600.000 kinderen per jaar aan een infectie met één van de drie serotypen van dit virus, die bij de mens voorkomen. In Nederland en België is een rotavirus veel minder bedreigend door de betere uitgangstoestand (voeding, weerstand) van de patiëntjes en de mogelijkheid om spoedig in een ziekenhuis door middel van een infuus te worden gerehydrateerd, waardoor uitdroging wordt voorkomen. Toch is het een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnamen bij kinderen. Vrijwel ieder kind maakt echter in zijn of haar leven minstens één rotavirusinfectie door en ziekenhuisopname is gelukkig maar zelden noodzakelijk. Bron wikipedia

  Symptomen bij honden volgens de berichten die de ronde doen
  Een gebrek aan eetlust en weigeren om te drinken. Onwelriekende dunne ontlasting, soms gemengd met bloed en vergezeld van braken. Vervolgens geraakt de hond in een coma.

  Navraag over het virus bij dierenartsen.
  Rota- en coronavirussen kennen we inderdaad wel en ze doen zich meestal voor als een acute darmontsteking met vooral diarree en soms braken. Het is meestal een milde infectie die na enkele dagen terug oplost.

  Het is wel een gevaarlijk virus voor honden met algemene slechte conditie of honden met een slecht afweersysteem (zoals pups). Vaak is het ook een complicatie bij honden die al darmontsteking hebben ten gevolge van andere zaken.

  We hebben nog niet dergelijke gevallen gehad waar de symptomen zo ernstig waren als in die artikels beschreven wordt.

  Het lijkt eerder een parvo-achtige toestand daar, maar ik kan me er niet over uitspreken.  Het is natuurlijk verschrikkelijk als er een van onze trouwste vrienden sterft door een virus. We begrijpen dan ook zeker de bezorgdheid en de reacties van al de hondenliefhebbers die dergelijke berichten doorsturen. Het gevaar is dat er in een impuls wordt gereageert en dat er hierdoor vaak onnodig voor paniek wordt gezorgd.

  Wat niet uitsluit dat we op onze hoede moeten blijven!

  Uit Hondentips Magazine - copyright 2009 - www.hondentips.com

  09:03 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  07-03-09

  Onder de sloef

  Of toch onder de voet :)

  onder de voet

  21:37 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

  04-03-09

  Huisdier helpt mogelijk tegen buikgriep

  plaathondmetdierenarts


  Het hebben van een hond of kat als huisdier kan jonge kinderen mogelijk beschermen tegen het krijgen van milde infecties van de maag, gewoonlijk buikgriep genoemd. Dit constateert J. Heyworth (University of Western Australia, Crawley) in het vakblad Epidemiology and Infections op basis van een onderzoek onder 965 kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Onder kinderen met een hond of kat kwam buikgriep 30 procent minder voor. Tot nu toe werden honden en katten altijd gezien als de bron van micro-organismen die buikgriep veroorzaken. Voortdurend contact hiermee leidt waarschijnlijk tot immuniteit voor deze ziekteverwekkers, oppert Heyworth.

   

  16:00 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

  27-02-09

  Mens had eerder hond dan gedacht

  De mens had al 31.700 jaar geleden een hond als huisdier. Dat is 17.700 jaar eerder dan tot dusver werd aangenomen. Nieuw botonderzoek van een opgegraven hondenschedel uit België heeft dat uitgewezen.

  Van de schedel, die in 1850 in de grotten van het Waalse Goyet bij Namen werd gevonden, was steeds aangenomen dat het om de resten van een wolvenkop ging.

  Maar onderzoek met de nieuwste technieken toont nu aan dat het om een hond gaat, meldde paleontologe Mietje Germonpré van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

  Wolvengebit

  Honden hadden destijds wel een soort wolvengebit. "Qua vorm leken ze wellicht op de Siberische husky, maar qua grootte hadden ze meer gemeen met herdershonden", aldus Germonpré.

  "Het is mogelijk dat de honden werden gebruikt voor de jacht en voor het transport van wild. Ze waren ook nuttig voor hun vacht en vlees, als huisdier en als dieren met rituele betekenis."

  De vaststelling van de oudste hond ter wereld sluit volgens de archeologe aan bij een andere vondst: 26.000 jaar oude voetstappen van een kind met een hond in de grotten van Chauvet in Frankrijk.

  Onderzoek

  De bevindingen van Germonpré verschijnen binnenkort in het Journal of Archeological Science. Ze gaat nog door met haar onderzoek naar prehistorische honden.

  "We gaan nu analyses uitvoeren om te zien wat ze aten. Verder gaan we onderkaken met elkaar vergelijken. Dat zal ons nog meer leren, want daar zijn er meer van gevonden."

  serpia

  18:06 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  18-02-09

  Rashonden kapot gefokt: deel 2

  Wie gisteren het programma zag, zal het met me eens zijn: pure mishandeling!

  't Vrouwtje zegt dat ik ook één van de slachtoffers ben.  Volgend filmpje draag ik op aan alle honden die voor het plezier van die barbaren pijn moeten lijden.

   

  17:29 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  17-02-09

  'Koppen XL': rashonden kapot gefokt!

  "We zijn helemaal ongevoelig geworden voor het feit dat het kweken van mutanten, van misvormde, gehandicapte dieren schokkend of abnormaal is." In de wereld van de hondenkwekers is inteelt de laatste jaren de normaalste zaak van de wereld, met alle gevolgen van dien. Rashonden worden kapot gefokt, zoals blijkt uit een ophefmakende BBC-reportage, te zien in 'Koppen XL'.

  Twee jaar lang onderzocht de BBC in Groot-Britannië de kweek van pedigreehonden, honden met een stamboom, en kwam tot onthutsende vaststellingen. Conclusie: het welzijn van alle rashonden is ernstig in gevaar. De dieren worden met maar één doel gekweekt: hoe de mens wil dat ze eruit zien. Maar het aantal pedigreehonden met anatomische en genetische afwijkingen stijgt angstaanjagend.

  Dierenrechten verenigingen bevestigen dat het in ons land net hetzelfde is. Er zijn wel regels voor kwekers, maar die gaan enkel over hoe honden moeten behandeld worden. Bij de kweek zelf doet iedereen zowat zijn of haar zin. Ook bij ons zijn honden op shows het resultaat van jarenlange (mis-)teelt. "We creëren gedrochten en mutanten", stellen dierenliefhebbers. Neen zeggen de kwekers:"We maken ze beter en mooier".

  'Koppen XL', dinsdag 17 februari om 21.30 uur op Eén.

  bron: http://tv-visie.be

  12:35 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

  16-02-09

  Slecht nieuws

  Vandaag met Goras naar de dierenarts geweest.  Hij mankte.  Enkele weken geleden was hij al op consultatie, en dachten we nog dat het om een peesontsteking ging.  Vandaag werden foto's genomen en wat blijkt?  Hij heeft heupdysplasie D, de op 1 na ergste vorm.  Nu moet hij ontstekingsremmers en speciale voeding nemen, maar op termijn zal dat een peperdure ingreep worden (zie Sybillo).  Hoe 'k dat ga betalen, is me ook een raadsel, maar dat zien we dan nog wel.  Ik ben zeker niet van plan om mijn lieverd te doen inslapen als hij kan geholpen worden!  Het ergste vind ik nog dat hij niet meer door de velden mag crossen.  Wel veel wandelen, maar dan aangelijnd.  En zwemmen, maar waar?  Als er dus iemand weet waar hij het water inkan, alle tips zijn welkom.

  16:39 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

  Reutje of teefje?

  Kiezen van een hond: reu of teef?

  Wanneer we besloten hebben om een hond in huis te halen, is de volgende vraag meestal: wordt het een reutje of een teef? Daarom is het goed om eens alles op een rijtje te zetten wat in deze keuze kan meespelen. Over reuen en teven doen allerlei verhalen de ronde. Teefjes zouden liever zijn dan reuen, maar er zijn veel teven die echt krengerig zijn. Aan de andere kant zijn er reutjes die enorm lief en zacht zijn en helemaal niet "macho". Wees dus voorzichtig met veralgemeningen.

  Persoonlijke keuze
  In de eerste plaats is de keuze voor een reu of een teef erg persoonlijk. Bovendien is elk ras weer anders. Van sommige rassen is bekend dat de reuen (bijna) altijd dominant(er) zijn. Later gaan we nader in op punten die van belang kunnen zijn bij de keuze voor reu of teef.


  1. Vooroordelen
  • reuen zijn dominanter dan teven
  • reuen trekken naar de vrouw des huizes, teven naar de man des huizes
  • reuen lopen dikwijls weg, teven nooit
  • teven zijn aanhankelijker dan reuen
  • teven zijn verstandiger dan reuen
  • reuen zijn moeilijker op te voeden dan teven
  • reuen zijn minder trouw dan teven
  In een aantal van deze beweringen zit een grond van waarheid, maar het is goed om ze even in de juiste context te plaatsen en te duiden.


  1.1 Dominantie
  Dat reuen dominanter zouden zijn dan teven kan men zeker niet veralgemenen. Dit is erg rasgebonden. Wanneer men erover denkt om een 2de hond aan te schaffen of 2 honden tegelijk aan te schaffen, zal men merken dat in dat geval teven vaak dominanter zijn dan reuen. De reu accepteert enorm veel van de teef. Wanneer de teef de reu corrigeert zal de reu dit bijna in alle gevallen accepteren. Ook wanneer een reu en teef elkaar ontmoeten op straat zal de reu een grauw van een teef accepteren. Men mag derhalve niet op voorhand stellen dat reuen dominanter zijn dan teven!


  1.2 Wie trekt naar wie?

  Dat de reu naar de vrouw des huizes zou trekken en de teef naar de man is een fabeltje. Iedere hond heeft een "alpha-hond" nodig in zijn roedel. Het hoofd van de roedel kan de man of de vrouw zijn. Zowel reuen als teven kunnen opeens "jaloers" zijn wanneer de man en de vrouw elkaar knuffelen in huis. Het hangt dus van de roedelverdeling in huis af hoe dit zal gaan.


  1.3 Van huis weglopen
  Reuen zouden makkelijker gaan ‘zwerven' en weglopen dan teven. Deze bewering klopt deels. Reuen zullen inderdaad ‘de hort' op gaan als er loopse teefjes in de buurt zijn. Ze kunnen dan uren voor het huis van het teefje rondhangen, totdat die weer naar buiten komt. Maar anderzijds kunnen ook teven erge ‘uitbrekers' zijn wanneer ze loops zijn. Zij gaan dan op hun beurt op zoek naar een minnaar. Teven zijn gemiddeld tweemaal per jaar loops, gedurende 21 dagen. Buiten deze perioden zullen teven over het algemeen niet wegloperig zijn. Reuen daarentegen kunnen - wanneer dit in hun aard ligt - het hele jaar door op zoek gaan naar loopse teefjes.  1.4 Aanhankelijkheid

  Over de aanhankelijkheid van reuen en teven geldt hetzelfde als gesteld werd over de vraag "wie naar wie trekt" in huis. Ook hier is van belang hoe de roedel eruit ziet in huis. Ook in dit geval zijn sommige teven afstandelijk, terwijl andere weer erg aanhankelijk zijn. Ditzelfde geldt voor de reutjes. Deze bewering dient dus zeker met een heel grote korrel zout genomen te worden.


  1.5 Verstandiger?
  Men hoort wel eens beweren dat teven verstandiger zouden zijn dan reuen. Ons inziens is dit echter niet seksegebonden. Wel is waar dat teven bij trainingen en werk geconcentreerder werken. Dit komt omdat reutjes ook tijdens het werken hun geurvlag willen zetten om hun terrein af te bakenen. Teefjes hebben dit niet en bij activiteiten als speuren en gehoorzaamheidsprogramma's kan dit een flink voordeel zijn. Als dit voor jou belangrijk is, kan dit een overweging zijn om voor een teefje te kiezen.


  1.6 Makkelijker op te voeden?

  Vaak wordt beweerd dat reuen moeilijker op te voeden zijn dan teefjes. In de praktijk merken wij dit echter zeker niet. Opvoedbaarheid hangt nauwer samen met het karakter en het ras, dan wel met de sekse.


  1.7 Trouw
  Ook hier geldt het vooroordeel dat teven trouwer zouden zijn dan reuen. Vaak immers wordt het weglopen van de reu, gezien als een gebrek aan trouw. Dit is ons inziens niet correct: het heeft te maken met het instinct van de hond en niet met een gebrek aan trouw. Door zijn instinct gedreven, gaat hij op zoek naar loopse teefjes. Hoe sterk honden aan huis gebonden zijn, is eerder rasgebonden. Laten we even het voorbeeld van een keeshond nemen: hij zal bijna nooit het erf verlaten zonder zijn baas!


  2. Waar moet men dan wel rekening mee houden?

  Na bovenstaande beweringen weet U misschien helemaal niet meer wat U moet kiezen. Het was misschien makkelijker geweest als die beweringen wel waar geweest waren!!
  Wij denken dat persoonlijke voorkeur een belangrijk element is, maar daarnaast zijn de activiteiten die U met de hond wil gaan doen, zeer belangrijk voor de keuze die U maakt.

  2.1 Teven

  Tweemaal per jaar, gedurende 21 dagen, zijn teefjes loops. Bij tentoonstellingen kan dit lastig zijn, omdat ze dan niet mogen deelnemen.

  Ook bij trainingen zijn de teven dan snel afgeleid en bovendien mag je bij verschillende verenigingen niet met de teven op het terrein verschijnen, omdat het de reuen onrustig maakt, afleidt en aanzet tot weglopen.

  Tijdens de loopsheid moet U ook steeds alert zijn op weglopen van je teefje. Zij zal elke mogelijkheid aangrijpen om op ‘vrijersvoeten' te vertrekken. Uiteraard zijn er preparaten verkrijgbaar bij je dierenarts om zwangerschap te voorkomen. Men kan eventueel ook de hond laten steriliseren, maar dit sluit wel elke mogelijkheid op een nestje uit: deze ingreep is onomkeerbaar.

  Teven zijn ook bijna altijd iets kleiner en lichter dan reuen. Ook dit zou een rol kunnen spelen bij uw keuze.


  2.3 Reuen

  Reuen zijn vrijwel altijd groter en zwaarder dan teven. Wanneer u graag tentoonstellingen bezoekt, kan dit een punt van overweging zijn. Wanneer de hond erg mooi is qua exterieur kan het gebeuren dat men uw reu vraagt voor dekkingen.
  Er is verder weinig negatiefs te zeggen over reuen. Waar men het meest rekening mee moet houden, is dat reuen over het algemeen verstokte Don Juans zijn en steeds op zoek willen naar loopse teefjes.

  3. Gezondheidsproblemen

  Zowel reuen als teven hebben zo hun eigen gezondheidsproblemen. Teven kunnen onder andere problemen krijgen met de baarmoeder, borstkliertumoren, en haaruitval door hormoonstoringen.
  Reuen daarentegen kunnen voorhuidontsteking krijgen, hetgeen gepaard gaat met uitvloeiing uit de penis, of prostaatproblemen. Men kan echter niet stellen dat reuen meer of minder last van seksegebonden klachten hebben dan teven.

  door Robert Gijbels
  Uit
  Hondentips Magazine - copyright 2009 - www.hondentips.com

   

  10:04 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |