13-06-08

Hond kwispelt rechts naar het baasje, links naar een vreemde

Honden kwispelen met hun staart naar rechts als zij hun baasje zien en naar links als zij bijvoorbeeld een vreemde hond ontmoeten. Dat blijkt uit een videoanalyse van kwispelende honden door Italiaanse neurobiologen onder leiding van Giorgio Vallortigara van de Universiteit van Triëst.

Het links of rechts kwispelen is volgens de onderzoekers een weerspiegeling van de emotionele toestand van de hond. De voorkeur voor links of rechts vindt zijn oorsprong in een verschil in functie van beide hersenhelften.

De onderzoekers testten dertig honden (15 reuen en 15 teefjes van verschillende rassen). De dieren werden in een hokje geplaatst, waarbij ze van bovenaf gefilmd werden. De onderzoekers schoven vervolgens een luikje open waardoor de hond een minuut lang werd geconfronteerd met zijn baasje, een onbekende persoon, een onbekende dominante hond of een kat.

Beeldje voor beeldje bestudeerden de onderzoekers vervolgens de video-opnamen van het kwispelgedrag. Bij het zien van het baasje hadden de honden een duidelijke voorkeur voor rechts kwispelen en bij het zien van een vreemde persoon voor links. In dat laatste geval was het kwispelen ook iets minder enthousiast. Bij de kat was het kwispelen nog minder vurig, en met een voorkeur voor rechts. De vreemde hond riep links kwispelen op.

Volgens de onderzoekers kwispelen honden rechts naar stimuli die zij willen benaderen en links naar stimuli die zij liever uit de weg willen gaan. Dit gegeven kan een handig hulpmiddel zijn voor hondenpsychologen, zij het dat de kwispelvoorkeur niet zo op het oog is te zien, omdat honden doorgaans te veel bewegen.

 

P1010070

09:39 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Zou kunnen, anders onze honden kwippelde zo hevig van links naar rechts (of anders om )als ze ons zagen, dat we soms dachten dat hij er ging afvallen :-)))

groetjes Viv

Gepost door: viv | 13-06-08

Ria & Goras Ik kom je een mooie vrijdag en hopelijk een heel schoon wat droog weekend wensen, waar je toch kunt van genieten.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 13-06-08

Hoe zie je dat verschil volgens mij kwispelt een hond steeds naar beide kanten ik zal het eens bekijken, groetjes

Gepost door: vicky | 13-06-08

Nog nooit op de 'richting' van hun staart gelet, zal ik zeker is bekijken. Hopelijk heb je mijn berichtje via pets goed ontvangen, ik had wat moeilijkheden:)
Groetjes lies

Gepost door: lies | 13-06-08

Hondencentrum.com Hondencentrum.com is een combinatie van een uitgebreide community en een grote informatieve hondenwebsite voor Vlaanderen en Nederland. De bezoeker kan er naast foto’s, informatie, video’s, ... van zowat alle hondenrassen ook terecht voor fokkers, hondenscholen, rasverenigingen en andere nuttige informatie.

Gepost door: Gunther | 03-02-10

De commentaren zijn gesloten.