24-06-08

Gevaren voor honden: warm weer

Hoewel veel honden het heerlijk vinden om binnen of buiten in de zon te liggen, kan warmte ze in gevaar brengen en zelfs doden. 

hondenzandbak


DE WARMTE ALS VIJAND

 


HONDEN TRANSPIREREN NIET


Een hond kan niet transpireren als een mens.
Hij heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan hij alleen afvoeren langs zijn  (door te hijgen) en zijn voetzolen. Hij is dus niet gediend met al te hoge temperaturen. Te veel zon kan een zonnesteek veroorzaken, te grote hitte kan tot coma of zelfs de dood leiden.


HONDEN DRAGEN GEEN SCHOENEN


Vele hondenliefhebbers denken bij warm of zonnig weer zichzelf en hun hond een plezier te doen door eens lekker te gaan fietsen en de viervoeter naast de fiets te laten draven. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest.
De voetzolen dienen net zoals de tong voor het afvoeren van warmte. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Wanneer een hond dan over een warm wegdek loopt, krijgt hij heel snel blaren, die pijnlijk zijn en dagenlang kunnen blijven.
Als je de hond over een grotere afstand wil laten lopen, doe dat dan niet op een warm wegdek, maar liever op gras.


DE AUTO ALS BROEIKAS

 


Het achterlaten van een hond in een auto bij warm of zonnig weer kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd.
Staat de auto in de volle zon, dan is het snel gebeurd: de temperatuur kan dan gemakkelijk oplopen tot 50 à 60 °C. Je hond zit dan levend opgesloten in een broeikas. Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal zijn
lichaamstemperatuur stijgen tot een gevaarlijke hoogte. Hij zal uiteindelijk bewusteloos geraken.
Als tijdig wordt ingegrepen kan hij het overleven, maar het gevaar bestaat dan dat hij schade aan hersenen of nieren heeft opgelopen.
Verplaats hem dan naar een koele plek en giet koud water over hem, of bedek hem met een natte doek (niet te lang, want anders kan hij onderkoeld raken). Als hij dit ‘avontuur’ overleeft, laat hem dan in ieder geval onderzoeken door een dierenarts, voor het geval hij een beschadiging aan de inwendige organen zou hebben opgelopen. Symptomen hiervan kunnen zich voordoen in de vorm van niet-eten, braken en diarree.


TIPS BIJ WARM OF ZONNIG WEER

 


- Laat je hond nooit lange tijd in de zon of in de warmte (dus ook niet in de auto) zitten of liggen.
- Hij moet altijd de mogelijkheid hebben om een koele plek op te zoeken.
- Zorg voor fris drinkwater. 
- Beperk zijn lichaamsbeweging.
- Laat hem niet te uitbundig ravotten, of te lang achter een bal of stok aanrennen.


Beter voorkomen dan genezen


* Wanneer je een hond aantreft die als gevolg van hitte versuft of bewusteloos is, moet je hem zo snel mogelijk proberen af te koelen.
* Neem je hond niet mee naar het strand of een recreatieterrein, tenzij hij daar op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en over fris drinkwater beschikt.
* Net als een mens heeft een oudere hond nog meer te lijden van warmte dan zijn jongere soortgenoten. Hou je bejaarde Bijou, Astra of Lassie op warme dagen dus lekker koel.
* Neem je hond liever niet mee naar zuidelijke streken. Urenlange ritten in warme auto’s en tropische temperaturen zijn een kwelling voor je huisdier. Bovendien lopen ze vooral in het Middelandse Zeegebied het risico besmet te
geraken met een gevaarlijke ziekte. De plaatselijke honden zijn vaak wel tegen deze ziekten bestand, maar onze honden echt niet !
* Wees voorzichtig met sloten en vijvers waar je hond graag in zwemt. Als je dode watervogels of vissen ziet, moet je voorkomen dat hij in het water gaat of ervan drinkt. Bovendien moet je altijd zorgen dat je hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil (leptospirosis of ook wel rattenziekte genoemd). Deze ziekte wordt vooral via stilstaand water verspreid.

10:19 Gepost door Goras in Tips | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Zeer nuttige tips wij hebben ook het liefst een beetje minder warm weer en als we op uitstap gaan kiezen we altijd een frissere dag uit, groetjes

Gepost door: vicky | 24-06-08

Heykes Bedankt. Dat zijn zeer nuttige tips en informatie.
Groetje

Gepost door: Rafke, hondje van Ilse | 24-06-08

De commentaren zijn gesloten.