17-09-08

Illegale hondenkwekerij met 232 dieren opgedoekt

MEER - De inspectiedienst dierenwelzijn van de federale overheidsdienst Volksgezondheid is gisteren na een anonieme klacht binnengevallen in een verbouwde stal in Meer. De inspecteurs namen 232 honden in beslag die er illegaal werden gekweekt.

'De kwekerij beschikte niet over een erkenning zoals die door de wet wordt voorgeschreven', zegt dierenarts Eric Van Tilburgh. 'Hierdoor waren ook de voorzieningen niet gekeurd en bovendien ontoereikend. De minimumafmetingen van de hokken waren bijvoorbeeld niet gerespecteerd. De honden waren onvoldoende verzorgd en kampten met een vlooienplaag. De vacht van de dieren hing vaak in klitten samen.'

'Er was ook onvoldoende personeel aanwezig om de dieren goed te verzorgen. We hebben dan ook vragen bij de socialisatie van de jonge dieren, die voldoende contact met mensen nodig hebben om later in een gezinssituatie te kunnen leven.' Qua voeding waren er geen acute problemen.

Onder de aangetroffen honden waren heel wat drachtige teven en teven met pups. De honden waren ook niet geregistreerd op het adres van de kwekerij. 'Anders hadden we zelf wel onraad geroken', zegt Van Tilburgh. 'Verder onderzoek moet nu uitwijzen waar de honden vandaan kwamen en op welke manier de afzet gebeurde.'

Alle honden zijn in beslag genomen en overgebracht naar diverse asielen, waar ze na verzorging ter adoptie zullen worden aangeboden. Tegen de uitbater van de illegale kwekerij is een proces-verbaal opgesteld. (mph)

bron:Het Nieuwsblad 


b

12:14 Gepost door Goras in Broodfok | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.