10-02-09

Euthanasie- commissie voor honden

ANTWERPEN - Euthanasiecommissies in Antwerpse dierenasielen moeten meebeslissen wanneer een dier mag inslapen.

Van onze redacteur

 

Waarom zouden we voor onze dieren minder doen dan voor de mensen, vindt de Antwerpse schepen voor Dierenwelzijn, Luc Bungeneers (Open VLD). Hij wil dat alle dierenasielen in Antwerpen een euthanasiecommissie aanstellen. Zo staat het ook in het charter voor dierenasielen, dat de Antwerpse gemeenteraad wellicht maandag goedkeurt.

De Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen, onder voorzitterschap van Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch, dokterde het charter uit, dat aan alle dierenasielen zal worden opgelegd. Een belangrijk hoofdstuk daarvan gaat over het euthanasiebeleid.

Als basisregel geldt dat er geen discussie is wanneer een hond of kat 'duidelijk lijdt, geen waardig bestaan meer kan leiden en de kans op herstel minimaal is'. In zulke gevallen kan de dierenarts zelf beslissen om het dier te laten inslapen.

Moeilijker wordt het wanneer een andere reden dan de gezondheid tot euthanasie noopt, bijvoorbeeld bij gevaarlijke of ernstig gedragsgestoorde dieren die geen adoptiefamilie vinden. Dan mag alleen de euthanasiecommissie de knoop doorhakken. Zo'n commissie moet bestaan uit een beheerder van het asiel, een dierenarts en een onafhankelijke expert, zoals een gedragstherapeut, een euthanasiedeskundige of een ethicus. Maar die laatste mag niets te maken hebben met het dierenasiel, ook niet als vrijwilliger.

De beslissing tot euthanasie moet door de drie leden van de commissie gezamenlijk genomen worden en ze moet duidelijk gemotiveerd zijn.

De asielcommissie lijkt wel erg veel op wat bij de mensen bestaat. 'Waarom zouden we voor onze dieren minder doen dan voor de mensen? Dat is trouwens complementair', reageert schepen Bungeneers, die zelf ook lid is van de dierenrechtenorganisatie Gaia.

Bij velen rijst wellicht de vraag of Antwerpen echt geen andere dingen aan het hoofd heeft dan de oprichting van een euthanasiecommissie voor honden.

'Mahatma Gandhi, het grote lichtende voorbeeld voor zoveel mensen, zei decennia geleden al dat de beschaving van een bevolking recht evenredig is met haar houding tegenover de dieren. Dat vind ik dus ook', antwoordt Bungeleers. 'Ik kom op voor de zwaksten in de samenleving en dat zijn de dieren, want de zwakste mensen hebben nog altijd een mond om zich te verdedigen. Ik zal dan ook altijd mijn nek uitsteken voor de dieren, wat anderen daar ook van mogen denken.'

bron: De Standaard.

duim

19:12 Gepost door Goras in Nieuws | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Oefff eindelijk staan ze eens bij die dingen stil. Alhoewel als we heel eerlijk zijn laat niemand een hond afzien en pijn hebben, dan helpen we hen (hoe pijnlijk het soms ook is) met een spuitje. Jammer genoeg denkt m'n er bij mensen nog niet zo over.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 10-02-09

De commentaren zijn gesloten.