17-02-09

'Koppen XL': rashonden kapot gefokt!

"We zijn helemaal ongevoelig geworden voor het feit dat het kweken van mutanten, van misvormde, gehandicapte dieren schokkend of abnormaal is." In de wereld van de hondenkwekers is inteelt de laatste jaren de normaalste zaak van de wereld, met alle gevolgen van dien. Rashonden worden kapot gefokt, zoals blijkt uit een ophefmakende BBC-reportage, te zien in 'Koppen XL'.

Twee jaar lang onderzocht de BBC in Groot-Britannië de kweek van pedigreehonden, honden met een stamboom, en kwam tot onthutsende vaststellingen. Conclusie: het welzijn van alle rashonden is ernstig in gevaar. De dieren worden met maar één doel gekweekt: hoe de mens wil dat ze eruit zien. Maar het aantal pedigreehonden met anatomische en genetische afwijkingen stijgt angstaanjagend.

Dierenrechten verenigingen bevestigen dat het in ons land net hetzelfde is. Er zijn wel regels voor kwekers, maar die gaan enkel over hoe honden moeten behandeld worden. Bij de kweek zelf doet iedereen zowat zijn of haar zin. Ook bij ons zijn honden op shows het resultaat van jarenlange (mis-)teelt. "We creëren gedrochten en mutanten", stellen dierenliefhebbers. Neen zeggen de kwekers:"We maken ze beter en mooier".

'Koppen XL', dinsdag 17 februari om 21.30 uur op Eén.

bron: http://tv-visie.be

12:35 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ons vrouwtje las er al een boek over en ze gaat straks zeker eens proberen te kijken. Maar 't is wel een feit dat ze sommige rassen gewooon om zeep hebben geholpen hé. Vind bv nog eens een bordeaux dog zonder HD ? Hoeveel platsmoelen krijgen geen last met hun luchtwegen ?

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 17-02-09

Wat er tegen te doen? Ik denk dat de enigste manier om de fokkers tegen te houden is dat mensen die een hond met een serieuze genetische aandoening die uit de hand is gelopen bezitten, dat zei de kosten van medicatie en operaties kunnen terugeisen van de fokker in questie, mits hij met voorkennis een "product" heeft verkocht met mankementen.

De fokker zou dus in principe aansprakelijk gesteld kunnen worden voor alle leed dat hier is aangedaan.

Ik denk dat ze dan nog wel twee keer zullen nadenken die fokkers als ze overspoeld worden met aanklachten en rechtzaken door gedupeerde baasjes (en nog erger, de hond die afziet).

Gepost door: Lesire Gilles | 17-02-09

koppen XL broodfokkers zijn eveneens schuldig, grof geld mee te verdienen, import vanuit het oostblok. Zelf hebben we een Cocker Spaniel van 11 jr is al 3 jaar blind door een erfelijke ziekte. Men kweekt maar op en er is geen controle van de overheid. Bij de kattenteelt is het idem dito. Er is nog veel werk aan de winkel. De kweker voor de kosten laten opdraaien is een goed idee. Ze zetten toch wat ze willen op de stamboom.wie controleert deze?

Gepost door: Monique | 18-02-09

Mr. Zou graag een zoon hebben van m'n Duitse herder (politiehond). Waar kan ik een (e-mail)adres vinden om de gepaste teef te vinden om een éénmalige kweek te doen? Alvast bedankt!

Gepost door: Segers David | 16-04-09

De commentaren zijn gesloten.