27-02-09

Mens had eerder hond dan gedacht

De mens had al 31.700 jaar geleden een hond als huisdier. Dat is 17.700 jaar eerder dan tot dusver werd aangenomen. Nieuw botonderzoek van een opgegraven hondenschedel uit België heeft dat uitgewezen.

Van de schedel, die in 1850 in de grotten van het Waalse Goyet bij Namen werd gevonden, was steeds aangenomen dat het om de resten van een wolvenkop ging.

Maar onderzoek met de nieuwste technieken toont nu aan dat het om een hond gaat, meldde paleontologe Mietje Germonpré van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Wolvengebit

Honden hadden destijds wel een soort wolvengebit. "Qua vorm leken ze wellicht op de Siberische husky, maar qua grootte hadden ze meer gemeen met herdershonden", aldus Germonpré.

"Het is mogelijk dat de honden werden gebruikt voor de jacht en voor het transport van wild. Ze waren ook nuttig voor hun vacht en vlees, als huisdier en als dieren met rituele betekenis."

De vaststelling van de oudste hond ter wereld sluit volgens de archeologe aan bij een andere vondst: 26.000 jaar oude voetstappen van een kind met een hond in de grotten van Chauvet in Frankrijk.

Onderzoek

De bevindingen van Germonpré verschijnen binnenkort in het Journal of Archeological Science. Ze gaat nog door met haar onderzoek naar prehistorische honden.

"We gaan nu analyses uitvoeren om te zien wat ze aten. Verder gaan we onderkaken met elkaar vergelijken. Dat zal ons nog meer leren, want daar zijn er meer van gevonden."

serpia

18:06 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.