28-02-09

Hondenkoekjes (2 )

60

 

Benodigdheden:

-350gr. Tarwebloem
-160gr. Havermoutvlokken
-30gr.  Gesmolten spekvet
-60gr.  Geraspte kaas
-100gr. Kleine stukjes spek
-60gr.   Americain 
-275ml. Vleesbouillon  


Bereiding:

De tarwebloem,havermout,kaas en americain in een grote mengkom doen.
Ondertussen de spekjes al roerend bakken tot er al wat spekvet komt,dat kan je dan al onder de  ingrediënten roeren.
Als de spekjes goed uitgebakken zijn mogen ook zij toegevoegd worden.
Als laatste de bouillon toevoegen en er een mooi deegje van kneden.
Uitrollen zonder barsten in het deeg tot een dikte van ong.25mm.
Snij of steek er nu leuke vormpjes uit,eventueel bestrooien met wat muesli of kaas voor een extra krokant koekje.
Bakken in ongeveer 2 uur op 150 °C op een ingevette bakplaat tot ze mooi bruin en knapperig zijn. 

Smakelijk 

19:47 Gepost door Goras in Lekkers | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-02-09

Mens had eerder hond dan gedacht

De mens had al 31.700 jaar geleden een hond als huisdier. Dat is 17.700 jaar eerder dan tot dusver werd aangenomen. Nieuw botonderzoek van een opgegraven hondenschedel uit België heeft dat uitgewezen.

Van de schedel, die in 1850 in de grotten van het Waalse Goyet bij Namen werd gevonden, was steeds aangenomen dat het om de resten van een wolvenkop ging.

Maar onderzoek met de nieuwste technieken toont nu aan dat het om een hond gaat, meldde paleontologe Mietje Germonpré van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Wolvengebit

Honden hadden destijds wel een soort wolvengebit. "Qua vorm leken ze wellicht op de Siberische husky, maar qua grootte hadden ze meer gemeen met herdershonden", aldus Germonpré.

"Het is mogelijk dat de honden werden gebruikt voor de jacht en voor het transport van wild. Ze waren ook nuttig voor hun vacht en vlees, als huisdier en als dieren met rituele betekenis."

De vaststelling van de oudste hond ter wereld sluit volgens de archeologe aan bij een andere vondst: 26.000 jaar oude voetstappen van een kind met een hond in de grotten van Chauvet in Frankrijk.

Onderzoek

De bevindingen van Germonpré verschijnen binnenkort in het Journal of Archeological Science. Ze gaat nog door met haar onderzoek naar prehistorische honden.

"We gaan nu analyses uitvoeren om te zien wat ze aten. Verder gaan we onderkaken met elkaar vergelijken. Dat zal ons nog meer leren, want daar zijn er meer van gevonden."

serpia

18:06 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-09

Baas boven baas

Een man komt bij een trainer van wel heel bijzondere honden en vraagt naar de prijzen. 'Deze kost 1000 euro,' zegt de trainer. 'Waaw wat een bedrag,' zegt de man 'waarom zoveel?' 'Nou, geloof het of niet maar deze hond zet 's morgens de computer voor je aan, zorgt voor koffie en haalt je krant.'


'En deze hond?' 'Die hond kost 2000 euro,' zegt de trainer. 'Hij kan hetzelfde en daarnaast maait hij je gras en doet nog diverse andere klusjes.'

'Ik ben onder de indruk,' zegt de man 'en hoeveel kost die hond die daar in de hoek ligt te kijken?'
'Die is 4000 euro.' '4000 euro! Dat moet wel een hele bijzondere hond zijn,' zegt de man. 'Wat kan hij dan allemaal?'

'Nou,' zegt de trainer, 'ik heb hem eigenlijk nog nooit iets zien doen, maar de andere honden noemen hem BAAS.'

hond_met_pet

13:24 Gepost door Goras in Fun | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

18-02-09

Rashonden kapot gefokt: deel 2

Wie gisteren het programma zag, zal het met me eens zijn: pure mishandeling!

't Vrouwtje zegt dat ik ook één van de slachtoffers ben.  Volgend filmpje draag ik op aan alle honden die voor het plezier van die barbaren pijn moeten lijden.

 

17:29 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17-02-09

'Koppen XL': rashonden kapot gefokt!

"We zijn helemaal ongevoelig geworden voor het feit dat het kweken van mutanten, van misvormde, gehandicapte dieren schokkend of abnormaal is." In de wereld van de hondenkwekers is inteelt de laatste jaren de normaalste zaak van de wereld, met alle gevolgen van dien. Rashonden worden kapot gefokt, zoals blijkt uit een ophefmakende BBC-reportage, te zien in 'Koppen XL'.

Twee jaar lang onderzocht de BBC in Groot-Britannië de kweek van pedigreehonden, honden met een stamboom, en kwam tot onthutsende vaststellingen. Conclusie: het welzijn van alle rashonden is ernstig in gevaar. De dieren worden met maar één doel gekweekt: hoe de mens wil dat ze eruit zien. Maar het aantal pedigreehonden met anatomische en genetische afwijkingen stijgt angstaanjagend.

Dierenrechten verenigingen bevestigen dat het in ons land net hetzelfde is. Er zijn wel regels voor kwekers, maar die gaan enkel over hoe honden moeten behandeld worden. Bij de kweek zelf doet iedereen zowat zijn of haar zin. Ook bij ons zijn honden op shows het resultaat van jarenlange (mis-)teelt. "We creëren gedrochten en mutanten", stellen dierenliefhebbers. Neen zeggen de kwekers:"We maken ze beter en mooier".

'Koppen XL', dinsdag 17 februari om 21.30 uur op Eén.

bron: http://tv-visie.be

12:35 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

16-02-09

Slecht nieuws

Vandaag met Goras naar de dierenarts geweest.  Hij mankte.  Enkele weken geleden was hij al op consultatie, en dachten we nog dat het om een peesontsteking ging.  Vandaag werden foto's genomen en wat blijkt?  Hij heeft heupdysplasie D, de op 1 na ergste vorm.  Nu moet hij ontstekingsremmers en speciale voeding nemen, maar op termijn zal dat een peperdure ingreep worden (zie Sybillo).  Hoe 'k dat ga betalen, is me ook een raadsel, maar dat zien we dan nog wel.  Ik ben zeker niet van plan om mijn lieverd te doen inslapen als hij kan geholpen worden!  Het ergste vind ik nog dat hij niet meer door de velden mag crossen.  Wel veel wandelen, maar dan aangelijnd.  En zwemmen, maar waar?  Als er dus iemand weet waar hij het water inkan, alle tips zijn welkom.

16:39 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Reutje of teefje?

Kiezen van een hond: reu of teef?

Wanneer we besloten hebben om een hond in huis te halen, is de volgende vraag meestal: wordt het een reutje of een teef? Daarom is het goed om eens alles op een rijtje te zetten wat in deze keuze kan meespelen. Over reuen en teven doen allerlei verhalen de ronde. Teefjes zouden liever zijn dan reuen, maar er zijn veel teven die echt krengerig zijn. Aan de andere kant zijn er reutjes die enorm lief en zacht zijn en helemaal niet "macho". Wees dus voorzichtig met veralgemeningen.

Persoonlijke keuze
In de eerste plaats is de keuze voor een reu of een teef erg persoonlijk. Bovendien is elk ras weer anders. Van sommige rassen is bekend dat de reuen (bijna) altijd dominant(er) zijn. Later gaan we nader in op punten die van belang kunnen zijn bij de keuze voor reu of teef.


1. Vooroordelen
• reuen zijn dominanter dan teven
• reuen trekken naar de vrouw des huizes, teven naar de man des huizes
• reuen lopen dikwijls weg, teven nooit
• teven zijn aanhankelijker dan reuen
• teven zijn verstandiger dan reuen
• reuen zijn moeilijker op te voeden dan teven
• reuen zijn minder trouw dan teven
In een aantal van deze beweringen zit een grond van waarheid, maar het is goed om ze even in de juiste context te plaatsen en te duiden.


1.1 Dominantie
Dat reuen dominanter zouden zijn dan teven kan men zeker niet veralgemenen. Dit is erg rasgebonden. Wanneer men erover denkt om een 2de hond aan te schaffen of 2 honden tegelijk aan te schaffen, zal men merken dat in dat geval teven vaak dominanter zijn dan reuen. De reu accepteert enorm veel van de teef. Wanneer de teef de reu corrigeert zal de reu dit bijna in alle gevallen accepteren. Ook wanneer een reu en teef elkaar ontmoeten op straat zal de reu een grauw van een teef accepteren. Men mag derhalve niet op voorhand stellen dat reuen dominanter zijn dan teven!


1.2 Wie trekt naar wie?

Dat de reu naar de vrouw des huizes zou trekken en de teef naar de man is een fabeltje. Iedere hond heeft een "alpha-hond" nodig in zijn roedel. Het hoofd van de roedel kan de man of de vrouw zijn. Zowel reuen als teven kunnen opeens "jaloers" zijn wanneer de man en de vrouw elkaar knuffelen in huis. Het hangt dus van de roedelverdeling in huis af hoe dit zal gaan.


1.3 Van huis weglopen
Reuen zouden makkelijker gaan ‘zwerven' en weglopen dan teven. Deze bewering klopt deels. Reuen zullen inderdaad ‘de hort' op gaan als er loopse teefjes in de buurt zijn. Ze kunnen dan uren voor het huis van het teefje rondhangen, totdat die weer naar buiten komt. Maar anderzijds kunnen ook teven erge ‘uitbrekers' zijn wanneer ze loops zijn. Zij gaan dan op hun beurt op zoek naar een minnaar. Teven zijn gemiddeld tweemaal per jaar loops, gedurende 21 dagen. Buiten deze perioden zullen teven over het algemeen niet wegloperig zijn. Reuen daarentegen kunnen - wanneer dit in hun aard ligt - het hele jaar door op zoek gaan naar loopse teefjes.1.4 Aanhankelijkheid

Over de aanhankelijkheid van reuen en teven geldt hetzelfde als gesteld werd over de vraag "wie naar wie trekt" in huis. Ook hier is van belang hoe de roedel eruit ziet in huis. Ook in dit geval zijn sommige teven afstandelijk, terwijl andere weer erg aanhankelijk zijn. Ditzelfde geldt voor de reutjes. Deze bewering dient dus zeker met een heel grote korrel zout genomen te worden.


1.5 Verstandiger?
Men hoort wel eens beweren dat teven verstandiger zouden zijn dan reuen. Ons inziens is dit echter niet seksegebonden. Wel is waar dat teven bij trainingen en werk geconcentreerder werken. Dit komt omdat reutjes ook tijdens het werken hun geurvlag willen zetten om hun terrein af te bakenen. Teefjes hebben dit niet en bij activiteiten als speuren en gehoorzaamheidsprogramma's kan dit een flink voordeel zijn. Als dit voor jou belangrijk is, kan dit een overweging zijn om voor een teefje te kiezen.


1.6 Makkelijker op te voeden?

Vaak wordt beweerd dat reuen moeilijker op te voeden zijn dan teefjes. In de praktijk merken wij dit echter zeker niet. Opvoedbaarheid hangt nauwer samen met het karakter en het ras, dan wel met de sekse.


1.7 Trouw
Ook hier geldt het vooroordeel dat teven trouwer zouden zijn dan reuen. Vaak immers wordt het weglopen van de reu, gezien als een gebrek aan trouw. Dit is ons inziens niet correct: het heeft te maken met het instinct van de hond en niet met een gebrek aan trouw. Door zijn instinct gedreven, gaat hij op zoek naar loopse teefjes. Hoe sterk honden aan huis gebonden zijn, is eerder rasgebonden. Laten we even het voorbeeld van een keeshond nemen: hij zal bijna nooit het erf verlaten zonder zijn baas!


2. Waar moet men dan wel rekening mee houden?

Na bovenstaande beweringen weet U misschien helemaal niet meer wat U moet kiezen. Het was misschien makkelijker geweest als die beweringen wel waar geweest waren!!
Wij denken dat persoonlijke voorkeur een belangrijk element is, maar daarnaast zijn de activiteiten die U met de hond wil gaan doen, zeer belangrijk voor de keuze die U maakt.

2.1 Teven

Tweemaal per jaar, gedurende 21 dagen, zijn teefjes loops. Bij tentoonstellingen kan dit lastig zijn, omdat ze dan niet mogen deelnemen.

Ook bij trainingen zijn de teven dan snel afgeleid en bovendien mag je bij verschillende verenigingen niet met de teven op het terrein verschijnen, omdat het de reuen onrustig maakt, afleidt en aanzet tot weglopen.

Tijdens de loopsheid moet U ook steeds alert zijn op weglopen van je teefje. Zij zal elke mogelijkheid aangrijpen om op ‘vrijersvoeten' te vertrekken. Uiteraard zijn er preparaten verkrijgbaar bij je dierenarts om zwangerschap te voorkomen. Men kan eventueel ook de hond laten steriliseren, maar dit sluit wel elke mogelijkheid op een nestje uit: deze ingreep is onomkeerbaar.

Teven zijn ook bijna altijd iets kleiner en lichter dan reuen. Ook dit zou een rol kunnen spelen bij uw keuze.


2.3 Reuen

Reuen zijn vrijwel altijd groter en zwaarder dan teven. Wanneer u graag tentoonstellingen bezoekt, kan dit een punt van overweging zijn. Wanneer de hond erg mooi is qua exterieur kan het gebeuren dat men uw reu vraagt voor dekkingen.
Er is verder weinig negatiefs te zeggen over reuen. Waar men het meest rekening mee moet houden, is dat reuen over het algemeen verstokte Don Juans zijn en steeds op zoek willen naar loopse teefjes.

3. Gezondheidsproblemen

Zowel reuen als teven hebben zo hun eigen gezondheidsproblemen. Teven kunnen onder andere problemen krijgen met de baarmoeder, borstkliertumoren, en haaruitval door hormoonstoringen.
Reuen daarentegen kunnen voorhuidontsteking krijgen, hetgeen gepaard gaat met uitvloeiing uit de penis, of prostaatproblemen. Men kan echter niet stellen dat reuen meer of minder last van seksegebonden klachten hebben dan teven.

door Robert Gijbels
Uit
Hondentips Magazine - copyright 2009 - www.hondentips.com

 

10:04 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-02-09

Privé optreden

de troubadoer

knuffel & goras

muziekaal

19:37 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Havermoutkoekjes

ingrediënten:
 
- 2 koppen volkorenbloem
- 1 kop havermout
- 1 teentje look
- 1 kop kippenbouillon (mag van bouillonblokje)
- 1 ei

eitje

 

Bereiding:

De havermout een beetje laten weken in de bouillon (tot de havermout het vocht opgenomen heeft). De bloem en het ei en de geperste knoflook bijvoegen en een deeg maken. Uitrollen en vormpjes uitsnijden of er bolletjes van draaien. 20 minuten bakken op 180 -200°C.   Hondenkoekjes (1 ) 1 kopje witte meel
1 kopje volkorenmeel
1 ei
4-5 eetlepels olie
1-2 theelepeltjes knoflookpoeder
1-2 theelepeltjes honing en dan water tot het deeg niet meer zo heel droog aanvoelt. Daar maak je kleine balletjes of andere vormpjes van.Deze verdeel je op een ingevette bakplaat en dan
 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
De honing kan vervangen worden door pindakaas of kleine stukjes vlees (gehakt)

Smakelijk.

12:11 Gepost door Goras in Lekkers | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-02-09

Euthanasie- commissie voor honden

ANTWERPEN - Euthanasiecommissies in Antwerpse dierenasielen moeten meebeslissen wanneer een dier mag inslapen.

Van onze redacteur

 

Waarom zouden we voor onze dieren minder doen dan voor de mensen, vindt de Antwerpse schepen voor Dierenwelzijn, Luc Bungeneers (Open VLD). Hij wil dat alle dierenasielen in Antwerpen een euthanasiecommissie aanstellen. Zo staat het ook in het charter voor dierenasielen, dat de Antwerpse gemeenteraad wellicht maandag goedkeurt.

De Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen, onder voorzitterschap van Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch, dokterde het charter uit, dat aan alle dierenasielen zal worden opgelegd. Een belangrijk hoofdstuk daarvan gaat over het euthanasiebeleid.

Als basisregel geldt dat er geen discussie is wanneer een hond of kat 'duidelijk lijdt, geen waardig bestaan meer kan leiden en de kans op herstel minimaal is'. In zulke gevallen kan de dierenarts zelf beslissen om het dier te laten inslapen.

Moeilijker wordt het wanneer een andere reden dan de gezondheid tot euthanasie noopt, bijvoorbeeld bij gevaarlijke of ernstig gedragsgestoorde dieren die geen adoptiefamilie vinden. Dan mag alleen de euthanasiecommissie de knoop doorhakken. Zo'n commissie moet bestaan uit een beheerder van het asiel, een dierenarts en een onafhankelijke expert, zoals een gedragstherapeut, een euthanasiedeskundige of een ethicus. Maar die laatste mag niets te maken hebben met het dierenasiel, ook niet als vrijwilliger.

De beslissing tot euthanasie moet door de drie leden van de commissie gezamenlijk genomen worden en ze moet duidelijk gemotiveerd zijn.

De asielcommissie lijkt wel erg veel op wat bij de mensen bestaat. 'Waarom zouden we voor onze dieren minder doen dan voor de mensen? Dat is trouwens complementair', reageert schepen Bungeneers, die zelf ook lid is van de dierenrechtenorganisatie Gaia.

Bij velen rijst wellicht de vraag of Antwerpen echt geen andere dingen aan het hoofd heeft dan de oprichting van een euthanasiecommissie voor honden.

'Mahatma Gandhi, het grote lichtende voorbeeld voor zoveel mensen, zei decennia geleden al dat de beschaving van een bevolking recht evenredig is met haar houding tegenover de dieren. Dat vind ik dus ook', antwoordt Bungeleers. 'Ik kom op voor de zwaksten in de samenleving en dat zijn de dieren, want de zwakste mensen hebben nog altijd een mond om zich te verdedigen. Ik zal dan ook altijd mijn nek uitsteken voor de dieren, wat anderen daar ook van mogen denken.'

bron: De Standaard.

duim

19:12 Gepost door Goras in Nieuws | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-02-09

Bad day at work

22:17 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-02-09

Levercake

d92338ba0873a71b4bdf4bfd248a6edbMzJbMV0uZ2lm

 

 

Benodigdheden:
-3 eieren
-0,6 tot 0,75 kopje olijfolie of zonnebloemolie
-1/4kg  lever (kippen,rund, in ieder geval geen varken)
-2 koppen meel/tarwemeel
-1 theelepel knoflookpoeder of een paar teentjes verse knoflook  

Het vlees malen en met de andere ingrediënten mengen in een keukenmachine tot een mooi beslag.
Dit beslag uitspreiden over een ingevette bakplaat en de oven in.
Circa 20 minuten afbakken in een voorverwarmde oven van 250 graden Celcius.  
De lever kan ter afwisseling vervangen worden door hartjes, sardientjes (uit blik) tonijn (uit blik) enz.

13:30 Gepost door Goras in Lekkers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |