04-06-09

Voor het eerst levenslang verbod voor dierenkweker

De dierenwelzijnsinspectie heeft gisteren 67 verwaarloosde honden in beslag genomen in een hondenkwekerij in het Waalse Queue-du-Bois (in de streek van Luik), zo heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu vandaag meegedeeld. De fokkerij is definitief gesloten. Het is volgens de overheidsdienst de eerste keer dat een hondenkweker een levenslange sanctie krijgt.

De kweekster had een erkenning sinds 2005, maar was voordien al veroordeeld voor het kweken van dieren zonder vergunning en overtredingen van de dierenwelzijnswet. Ook de voorbije vier jaar beging ze luidens de mededeling de ene overtreding na de andere.

De behuizing van de dieren voldeed niet en er werd niet naar behoren voor gezorgd. De identificatie gebeurde niet correct en er ontbraken heel wat administratieve gegevens. Verscheidene keren nam de dienst Dierenwelzijn honden in beslag en de kweekster kreeg verscheidene processen-verbaal.

44 volwassen honden en 23 pups in beslag genomen
Gezien deze systematische inbreuken besliste federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx eerder al de kwekerij definitief te sluiten. Na het intrekken van de erkenning had de kweekster tot 28 mei de tijd om haar activiteiten stop te zetten. Op 2 juni namen de inspecteurs-dierenartsen van de dierenwelzijnsinspectie samen met politie-inspecteurs de nog aanwezige honden, 44 volwassen honden en 23 pups, in beslag. Deze actie gebeurde in samenwerking met het parket.

De honden werden overgebracht naar vier dierenasielen in Luik, Verviers, Grâce-Hollogne en Amel en zullen daar onderzocht worden door dierenartsen. Als de dieren gezond blijken, zullen ze ter adoptie aangeboden worden. (belga/mvdb)

bron: De Morgen

11:34 Gepost door Goras in Broodfok | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Goed en slecht nieuws Het is goed dat er eens opgetreden wordt, maar waarom moeten er eerst zoveel dingen gebeuren alvorens men optreed???????
Waarom krijgt er iemand toch nog een erkenning als ze van tevoren al veroordeeld zijn geweest????
Ik begrijp zulke dingen niet. Dit gaat mijn petje echt wel te boven.
Ik heb Chistou ook al ter beschikking gesteld als dekreu, maar dit alleen maar omdat ik zeker wist dat die fokker op de juiste manier met haar honden omgaat.

Gepost door: belgian pyr | 04-06-09

Oeffff weer ééntje minder. Al snap ik langs geen kanten waarom m'n zo'n mensen nog een 2de kans krijgen. Verschrikkelijk. Ocharme die ouderdieren pfff 'k moet er niet aan denken. Ik zag het gevolg al héél vaak van broodfok en 't is soms echt om je ogen bij uit te huilen :-(

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 05-06-09

Tis te hopen dat ze dan niet terug in het geniept begint, er word hier nog veel te weinig aan dierenleed gedaan en veel te laat gehandeld.

Gepost door: Vicky en Sammy | 05-06-09

De commentaren zijn gesloten.