11-07-09

Je hond een kind netjes laten begroeten

Kinderen en honden zijn in de meeste gevallen helemaal gek op elkaar. In hun enthousiasme kan het contact tussen deze twee wel eens onbedoeld anders aflopen. Grote honden lopen bijvoorbeeld een kind om of maken tijdens het spelen een kras met hun nagel over de arm. Dit is al reden genoeg om kind en hond nooit zonder toezicht alleen te laten.
Hoe leer je je hond een kind begroeten?

Ingrediënten voor de oefening: 2 volwassenen, 1 hond, 1 kind, 1 lijn.

Volwassene nummer 1 neemt de hond aan de lijn op een afstand van ongeveer 1 meter. Zorg daarbij in ieder geval dat de hond niet zoveel ruimte heeft dat hij toch naar voren kan springen en aan het kind kan komen om het te begroeten.

Volwassenne nummer 2 staat achter het kind om aanwijzingen te geven.

Nummer 1 laat de hond naar het kind toe lopen en de andere laat het kind iets lekkers of een speeltje op minstens 30 cm afstand van de hond op de grond werpen. De bedoeling hiervan is dar de hond afgeleid wordt en niet meteen alle aandacht op het kind vestigt.

Blijf dit herhalen tot de hond zijn aandacht op de grond richt, in plaats van meteen naar het kind toe te willen gaan.

Vergroot de afstand en laat de hond weer naar het kind toe gaan. De volwassene bij het kind geeft aan wanneer het kind het speeltje mag weggooien.

De bedoeling van deze oefening is dat de hond op den duur de gewoonte ontwikkelt om vlak voor het kind te stoppen.

Tip: Leer je kinderen ook dat ze niet moeten rennen als er een hond bij is. Al ziet de hond het als jachtspelletje, je kind is niet altijd even stootvast ;-)

21:31 Gepost door Goras in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Goed tip Ik vind dit een goede tip. Zelf zeg ik tegen Chistou kalm te blijven met het bevel rustig en dat lukt heel goed. Bij vreemde kinderen hou ik hem een beetje vast, maar dit is meestal om de ouders gerust te stellen want Chistou is wel een heel grote hond. Nog een fijne zondag.

Gepost door: belgian pyr | 12-07-09

Een héél goede tip, bedankt hopelijk lezen héél wat mensen met kinderen dit. Hmmm ik kan soms (ja sorry) kinderen achter het behang plakken) als ik met Chesko en Laika op stap ben. Kinderen vinden 't oh zo normaal dat ze ze aaien, dat ze ff aan dat staartje trekken en telkens opnieuw zeg ik "neen niet zo maar aaien" Ouders lachen er dan mee want ze vinden ze oh zo schattig met hun strikjes aan. Op zo'n moment wou ik soms toch dat die 2 een 60 cm groter waren.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 12-07-09

De commentaren zijn gesloten.