17-07-09

Cijfers gedumpte en geëuthanaseerde asielhonden en -katten blijven dramatisch hoog

pb208

 

Smeekbede van GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril: "Minister Onkelinx, talm niet langer, neem alstublieft efficiënte maatregelen!"

De dierenrechtenorganisatie GAIA, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril, een van de grootste dierenasielen in ons land, vragen van minister Onkelinx dringende, efficiënte maatregelen om het aantal asielhonden en -katten merkelijk te verminderen. "Het wordt stilaan een smeekbede: met klem herhalen we onze vraag die we vorig jaar en het jaar daarvoor reeds tot minister Onkelinx richtten: stel alstublieft een globaal actieplan op, dat eindelijk zoden aan de dijk zet, want de cijfers blijven dramatisch hoog, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch namens de drie organisaties. "Talm alstublieft niet langer!"
Het totale aantal opgevangen verloren en gedumpte honden en katten in asielen (68947) in 2008 stijgt tegenover 2007 lichtjes en het aantal honden en katten (in totaal 16.801) dat in de asielen geëuthanaseerd werd omdat er nergens plaats voor is, blijft onaanvaardbaar hoog.
 
GAIA, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril vragen de minister het advies te volgen van de Raad voor Dierenwelzijn over maatregelen om de overpopulatie katten dat in de asielen of op straat gedumpt wordt, te verminderen. De Raad voor Dierenwelzijn, waarin de dierenorganisaties zetelen, adviseert de minister de sterilisatie en castratie van alle nieuw geboren huiskatten wettelijk te verplichten, d.w.z. met een overgangsperiode voor de katten die nu al gehouden worden. Een wettelijke huiskattensterilisatieplicht is een absoluut noodzakelijke stok achter de deur. Die moet volgens de dierenorganisaties vergezeld worden van maatregelen om het onvruchtbaar laten maken van huiskatten financieel aantrekkelijker te maken. "Door de burger enkel te verwijzen naar de website van de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid om een brochure te raadplegen, zal er bitter weinig veranderen in de praktijk," vindt Michel Vandenbosch.
Wachten met een wettelijke huiskattensterilisatieplicht tot de resultaten van een studie over de sterilisatie van kittens bekend is, kan niet, vinden de dierenorganisaties. Met die studie, waarover in september 2008 al beslist werd, is men nog niet eens begonnen. Als het er ooit van komt, zal het nog 3 jaar duren vooraleer de resultaten bekend zijn, terwijl de sterilisatie van kittens vanaf 8 weken in de Verenigde Staten al jaren een courante praktijk is.
 
Het advies van de Raad voor Dierenwelzijn houdt ook een wettelijke identificatieplicht in voor katten zoals dat reeds het geval is voor honden. Bovendien adviseert de Raad voor Dierenwelzijn dat de gemeenten in geval van overlast met zwerfkatten verplicht worden een zwerfkattensterilisatiebeleid te voeren. Overleg met de regio's en de gemeenten hierover is aangewezen. Tot op heden voeren 193 Belgische steden en gemeenten een zwerfkattensterilisatiebeleid.
 
De minister moet volgens GAIA, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril bijkomende beperkende maatregelen treffen in verband met de kweek van rashonden. De wet laat de minister toe het aantal rassen en aantal dieren dat een bepaalde kweker mag houden te beperken. Dat moet dringend gebeuren om de broodfokkerijmistoestanden tegen te gaan. Men moet er alles aan doen om impulsaankopen tegen te gaan.
 
De dierenorganisaties zijn het tenslotte eens met de minister dat een betere samenwerking tussen de asielen ook nodig is.

gezelschapsdieren2

bron: Gaia.be

10:26 Gepost door Goras in Nieuws | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

weer om kippevel van te krijgen en spijtig genoeg is dit de realitiet. brrr.;was kunnen mensen toch slecht zijn ..bah
xx

Gepost door: Viv | 18-07-09

Wanneer gaan mensen nu eens beseffen dat een huisdier voor het leven is en niet tot het terug vakantie is.

Gepost door: sandra | 14-10-09

De commentaren zijn gesloten.